El Raiverd 2018 ja és història

Teníem moltes ganes que arribés l’hora de la veritat i amb un vist i no vist ja s’ha disputat la primera reedició del Raiverd de la mà de Zona7 i del Club Orientació Berguedà.

En aquesta edició hi va haver 3 categories: dues amb dos dies de durada (elit i aventura) i una categoria popular (open) amb una durada de 5h.

En les categories elit i aventura el recorregut va ser molt similar, intercanviant l’ordre de les seccions per facilitar la logística i variant la distància a recórrer.

El Raiverd 2018 va tindre com a punt d’inici el Pont Vell de Gironella, una imatge de postal per començar l’aventura. Els equips de 3 o 2 components segons la categoria van començar amb una ràpida secció d’orientació urbana pel casc antic de la Perla del Llobregat i, seguidament, agafaven les bicicletes de muntanya per dirigir-se al Castell de Sant Ferran de Berga.

La fortificació medieval era el punt d’inici d’un espectacular trekking que transcorria per la Serra de Queralt i de la Figuerassa i en què, a banda de la bellesa de l’entorn i que la jornada coincidia amb la Gala de Queralt, destacava la cresta de Queralt que sorprenia a més d’un i posava en dificultats a qui temia més a les altures.

Ja al Castell, tocava fer una secció d’enllaç fins la Pesa de l’embassament de La Baells. Una secció que transcorria per un corriol bastant amagat des de la Torre de la Petita i un error d’impremta en la impressió dels mapes va posar en dificultats a la majoria dels equips i que, una secció que es preveia de 30′ va comportar prop d’una hora als equips més ràpids.

Ara venia la secció del caiac en què els equips s’havien de dirigir primer fins a l’àrea de La Mata a Cercs per fer-hi una divertida prova especial pels inflables que hi ha a l’interior de l’aigua i, després, dirigir-se fins al Molí del Cavaller  per fer-hi una prova especial de Paddle surf. El temps perdut en la secció de btt va provocar que molts equips se saltessin aquesta última prova especial o que, directament, se saltessin tota la secció de caiac.

Era l’hora de dinar i tots els voluntaris van tindre l’avituallament, molt merescut, facilitat per Casa Mas.

Després d’aparcar els caiacs venien les seccions més dures del raid. Primer pujar des de la Presa fins l’Estany, a la serra de la Figuerassa, seguidament anar fins a Peguera, passant per l’espectacular fageda Baga de les Nou Comes i, a continuació, pujar fins a Coll de Tagast abans d’arribar al restaurant Els Roures on tindria lloc la última transició de la jornada.

Cal destacar que només l’equip Hagloffs Raid Team 2 es va arriscar a fer tota la secció i ho van pagar molt car ja que no van aconseguir arribar la transició abans de l’hora de tancament de les 20h, fet que no els va permetre entra a la última secció del dia i posar-se per darrera dels equips que sí havien entrat a una secció. Una llàstima ja que estaven fent una fantàstica cursa, van arriscar i no els va sortir bé.

La última secció del dia era un dur trekking que portaria als equips al Cim d’Estela i al Roc d’Uró on hi tenien preparada una espectacular prova de cordes on havien de fer un jumar i un ràpel en un avenc i després dirigir-se a un ràpel de 60m.

Ara ja només quedava arribar al Refugi de Rasos de Peguera, el refugi més antic de Catalunya,que és on tindria lloc el final de l’etapa de dissabte i el campament.

En aquests moments la classificació estava encapçalada per l’equip Raidaventura.org, seguits per l’equip Vallfosca i per l’Adventure Xperience en categoria elit i pels Retrassats del COB, COB Talens i Llibertat Presos Polítics.

L’endemà al matí tocava matinar. A les 6 del matí es posava en marxa el crono pels equips elit imitja hora més tard pels equips aventura.

La primera secció era un trekking molt ràpid, amb la cova de les Llosanques entre mig, i passant per Sant Llorenç del Porxos i el Pi de les Tres Branques fins arribar a la transició al Restaurant Els Roures.

Ara ja quedava, “només”, la última secció del Raiverd, una llarga i espectacular btt per la Serra dels Tossals, un impressionant ràpel al Mal Pas i la cova de Boixadera o de Sant Jaume.

Per acabar, però, tocaria orientar una mica ja que la part final de la secció no regalava res i obligava als equips a mirar-s’ho bé per no perdre’s abans d’arribar a la meta situada a la Plaça de l’Ajuntament de Gironella.

La classificació final del Raiverd va ser:

ELIT

1r Raidaventura.org

2n Vallfosca

3r Adventure Xperience

AVENTURA

1r COB Talens

2n Retrassats del COB

3s Llibertat Presos Polítics

A la part final de la crònica hi trobareu l’enllaç per veure totes les classificacions generals i parcials.

Pel que fa a la categoria open, tot el recorregut va transcórrer pels voltants del terme municipal de Gironella. Després d’una primera prova d’orientació urbana, també per Gironella, i on es podien mesurar amb els equips elit i aventura, es dirigirien cap a Sant Marc tot passant per la Ruta de les Colònies en el seu tram de Gironella a Viladomiu Vell.

A Sant Marc tenien una secció d’orientació específica amb una hora límit de tancament a les 11h abans de tornar a pedalar, aquesta vegada fins a l’Estany de Graugés, allà els esperava una entretinguda secció de caiac i una prova especial de bitlles catalanes.

Foto: Ampa Gil

Ara ja només tocava retornar a Gironella passant per Sant Vicenç d’Obiols.

Una vegada arribats a meta, i sense pressa ni pressions, els equips tenien l’oportunitat de provar un espectacular ràpel a la Muralla de Gironella.

El podi en categoria open va ser:

1s Biel i Marta

2s Karkinyoli team

3s Pata’s team

Al finalitzar el Raiverd tots els participants i voluntaris van gaudir d’un dinar facilitat per Casa Mas  i Puigfitó. 

Finalment es va fer el lliurament de premis on els equips premiats van rebre un trofeu generositat del Consell Comarcal del Berguedà i, segons la posició, un llangonissa Puigfitó, un formatge Carbonera de Cuirols o un assortit Especialitats Vinyas, tot productes de la terra per una cursa de la terra.

Des de l’organització volem agrair tot el recolzament rebut del Club Orientació Berguedà, Consell Comarcal del Berguedà, per l’Ajuntament de Gironella, Indòmit , Berguedà Nàutic, Cal Candi, Xalet Refugi de Rasos de PegueraAdeffa, Els Roures, Centre Alpí de Gironella, Puigfitó, Formateria Cuirols, Especialitats Viñas, Indaber i, sobretot, a tots els voluntaris que de forma absolutament voluntària han posat bona cara i han ajudat en tot el que ha fet falta perquè aquest projecte comenci a ser una realitat.

En especial ens agradaria agrair la tasca a la Mercè i el Germán per ocupar-se de tot el relacionat amb les fotos i vídeos i a tota la gent que vam tenir a les seccions de cordes que s’ho van currar de valent per inventar i aconseguir unes proves espectaculars que malauradament no van poder ser realitzades per molts equips.

Encara estem acabant de desmarcar l’edició 2018 i ja estem motivats i dissenyant l’edició de 2019 que ja avancem que serà de 4 dies, amb el mateix format que enguany, aprenent dels errors d’enguany i intentant-los corregir i en una data millor: del 30 de maig al 2 de juny. Aneu-vos-ho anotant a l’agenda.

RESULTATS*

*A la primera etapa, l’equip Haglofs Raid Team 2, la suma dels punts dóna 38. Els hem tret 10 punts perquè a la classificació no apareguessin com a tercers ja que l’organització vam estimar que, tot i guanyar per punts, el fet de no fer una de les seccions no hauria de permetre entrar al podi en detriment d’un altre equip que sí que les ha fet totes.

L’organització també som conscients que part d’aquest error va ser degut a un error de càlcul nostre i per això demanem disculpes als equips que els ha fallat l’estratègia per aquest motiu.